Послание към международната общност, нарече Ердоган откриването на реставрираната църква Св.

...
Послание към международната общност, нарече Ердоган откриването на реставрираната църква Св.
Коментари Харесай

Послание към международната общност, нарече Ердоган откриването на Желязната църква

" Послание към интернационалната общественост ", назова Ердоган откриването на реставрираната църква „ Св. Стефан ” в Истанбул в миг, когато България поема председателството на Съвета на Европейския съюз.

" С откриването на реставрирания храм „ Св. Стефан “ в Истанбул ще се даде доста свястно обръщение на целия свят ", сподели и турския министър-председател Бинали Йълдъръм. Днес не се дава живот просто на едно историческо завещание, а се дава философско изражение и обръщение за приемливост и се надявам това послание да бъде добре разбрано ", добави той и акцентира на напъните, които е положил турския президент и общината на Истанбул.

" Символиката на днешния ден е символика към Европа. През 2018 година ние сме длъжни да създадем връзките на Европейски Съюз и Турция такива, каквито бяха единствено преди няколко години ", акцентира и министър председателят на България, Бойко Борисов. " Възстановяването на храма „ Св. Стефан “ в Истанбул е прелестно доказателство за добросъседството ни с Турция ", сподели той още преди формалното разкриване на храма  " Много е елементарно да се приказва и да се опълчва, доста е мъчно да се гради мир. Европредседателството е за 6 месеца, а с Турция сме съседи от епохи и за епохи ", 

„ Реставрационната активност беше доста комплицирана и трудоемка. Бяха изхарчени повече от 15 млн. турски лири, беше нужна доста детайлна работа ”, съобщи Ердоган. " Нашите прародители постоянно са осигурявали независимост на вероизповеданията в страните, които са завоювали. Винаги се е казвало: Вие сте свободни в своето изповедание и богослужението ", сподели турският президент, като добави че " неприятните мемоари от историята не би трябвало да хвърлят сянка върху опцията да живеем дружно ".  " Истанбул, изключително с тази картина, която представяме през днешния ден, още един път демонстрира на целия свят, че това е център на другите религии и култури ", акцентира той.

Турският президент съобщи, че в България същи има редица културно-исторически обекти, които имат потребност от реставрация и могат да се реставрират взаимно, както Желязната черква.

" Разбрах, че в София към този момент е реставрирана единствената джамия отворена за молебствия, която е с 450-годишна история. Надявам се да открием дружно с вас тази реставрирана джамия ", добави Ердоган 

„ София и Истанбул са градове, в които фактически етническата приемливост е образец за подражение ”, сподели и министър председателят Борисов. „ В София на един квадратен километър имаме християнски храм, джамия, католически храм и синагога. Всички ние живеем в мир ”, посочи той. 

" С откриването на желязната черква „ Св. Стефан “ изпълняваме своята отговорност и ще дадем свястно обръщение към целия свят ", сподели и кметът на Истанбул, Мевлют Уйсал. " Всички религии живеят заедно в този град със свободни религиозни убеждения. Истанбул от епохи е люлка на цивилизациите и със своите църкви, джамии, синагоги продължава да съществува. С уважението към религиите е доста значимо и да съхраняваме храмовете и историческите здания. Трябва да съхраняваме своето исторически и културно завещание “, бяха думите и на кмета на Истанбул.

Официалното разкриване на православната черква " Св. Стефан " в Истанбул бе необятно отразено от медиите. Трите огромни национални малките екрани в Турция директно излъчваха церемонията, дружно с българската национална телевизия Българска национална телевизия, както и други непознати медии.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР